Wil Domingo

en zijn positieve brief aan onze redactie


Modelvliegclub IKARUS - Tubbergen

Wil Domingo

Hallo Frans,

Even een berichtje van een trotse brevet-bezitter. Afgelopen zondag 22 september 2013 heb ik met als examinator onze Egbert, mijn motorvlieg-brevet mogen halen. Je mag gerust weten dat het voor mij een emotioneel moment was, toen Egbert na 5 lipo's zei: Wil, voor mij ben je echt geslaagd voor je brevet.
Het vliegen is voor mij een rustgevende hobby, na soms wat roerige momenten in het gewone leven.

Vaak vloog ik door de week 's middags al wel om te oefenen, maar dat was dus zonder brevet. Er is mij toen te kennen gegeven dat ik daarmee moest stoppen, omdat ik geen brevet had. En terecht hoor, ik heb zelf voor het reglement getekend, dus geen probleem.

Ja, eigenlijk wel een probleem. Ik zag toen hele mooie middagen voorbij gaan, waarin ik normaal zou gaan oefenen, maar dat kon dus niet meer. Ik werd thuis steeds chagrijniger. Mijn vrouw steunde mij om toch zoveel mogelijk te gaan lessen als er wel een instrukteur aanwezig was en zat dus veel vaker dan anders, alleen.

Dat is nu voorbij, ik mag weer legaal op ons mooie veld vliegen en kan mijn toestellen nu lekker naar mijn eigen gevoel "fine-tunen", geweldig.

Dit was echter niet mogelijk geweest zonder de steun van velen. Mijn dank gaat dan ook zeker uit naar Paul. Hij heeft vanaf de eerste dag mij altijd goede tips en ook vliegles gegeven. Dan natuurlijk Harald, bij toeval bleek hij dichtbij mij te wonen. Na het ongeval met mijn hand in de prop, kwam hij vaak langs om te helpen met het repareren van de Mentor. Daarnaast heeft hij eigenlijk al zijn vrije tijd opgeofferd om de verloren tijd, door mijn ongeval, in te halen en toch te proberen om, voordat het slechte weer echt begint, mij klaar te stomen voor het examen. Mijn oprechte dank hiervoor.

Dan natuurlijk ook Egbert. Ik was best nerveus, maar hij gaf rustig instructies over wat ik moest doen en deed ook even de figuren voor. Eigenlijk begon het dus gewoon met lesgeven. Maar na 2 lipo's begon Egbert echt goed vlieggedrag te vragen en liet mij de verplichte figuren vliegen, leuk dacht ik, die kan ik dan meteen goed oefenen voor later bij het brevet-vliegen. De volgende lipo hetzelfde, weer vroeg Egbert om de figuren nogmaals netjes te vliegen. Nu begon ik toch echt wel nerveus te worden, ik dacht, ben ik nu soms al aan het brevet-vliegen, maar goed, eerst weer concentratie.
Toen de 5e lipo. Weer hetzelfde. Vlieg nu dit figuur en dan weer het volgende, enz. Na de landing zei Egbert: Wil, wat vind je er zelf van? Ik zei eerlijk dat ik nerveus begon te worden en dat sommige figuren best wel wat netter zouden mogen.

Was geen punt. Egbert zei dat ik zeker veilig genoeg vloog en dat de uitvoering ook prima was. Hij gaf me een hand en feliciteerde mij met het behalen van het brevet. Er brak even echt iets in mij. Dit betekent veel voor mij, het geeft vrijheid en een bevestiging dat je toch nog meetelt en aan eisen kan voldoen.
Genoeg hierover, anders word ik weer emotioneel. Egbert, nogmaals dank voor de slimme aanpak, door niks te zeggen, dat ik eigenlijk al met het examen bezig was. Dat zou mij onnodig zenuwachtig hebben gemaakt. Zo was het echt een hele fijne vliegles-middag met het brevet als beloning. Geweldig.
Natuurlijk geldt mijn dank eigenlijk aan iedereen. Altijd van iedereen leuke adviezen of gewoon leuke gesprekken, prima sfeertje altijd op het veld. Heerlijk gewoon.

Frans, weer een heel verhaal, maar bij mijn naam mag dus een vinkje bij brevet, ha ha.

Jij ook weer bedankt voor de moeite en graag tot ziens op het veld,

Vriendelijke groet,

Wil.